infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_ESZA

GINOP-5.1.7-17-2019-00410

Egyéb tevékenységeink:

  • Könyvelés
  • Adatfertőtlenítés

Mi az adatfertőtlenítés?


Az adatfertőtlenítés egy korszerű, biztonságos módszer a digitális adathordozókról, merevlemezekről történő adat visszafordíthatatlan elpusztítására.

Az adatfertőtlenítés nem adatmegsemmítés, hanem több annál: egy fájl törlésekor például nem magát az információt töröljük, csupán a rá mutató hivatkozást. Az adat attól még ott marad a gépen és megfelelő szakértelem birtokában visszahozható. Az adathordozók fizikai megsemmisítése során az apróra darált adathordozón még ott marad az adat. Az SSD-k esetében például olyan sűrűn írják az adatot az adathordozóra, hogy annak megsemmisítése után is kiolvasható marad az adat. Demágnesezés pedig SSD-k esetében nem is működik.

Nem megfelelően megsemmisített adat esetén ha az adathordozónk - vagy annak maradványai - rossz kézbe kerül, az adataink kiszivároghatnak, így akár rosszindulatú személyek, hackerek kezébe is kerülhetnek. A vállalati adatszivárgások egy jelentős részéért a nem megfelelően törölt adathordozók okolhatók.


Az adatfertőtlenítés során ellenőrzéssel bizonyosodunk meg arról, hogy az általunk kezelt adat valóban visszafordíthatatlanul megsemmisült. Erre három módszer létezik: fizikai megsemmisítés, kriptográfiai és szoftveres fertőtlenítés.

A fizikai megsemmisítés az előbb ismertetett okok miatt csak a merevlemezek esetén hatásos, SSD-k esetében nem, ráadásul a megsemmisítés után maradó törmelék környezetszennyező. A kriptográfiai módszer a teljes memória titkosításával és a titkosításához használt kulcs megsemmisítésével jár, ez a módszer azonban a titkosítási eljárások a technika fejlődése miatti törvényszerű elavulása miatt nem jelent örökre szóló megoldást. 

A szoftveres megoldásunk az adathordozó memóriájának több iterációs, bit szintű felülírásával - maszkolásával - működik, így az adat igazolhatóan, visszafordíthatatlanul, örökre megsemmisül, ráadásul mindezt környezetkímélő módon teszi. 


Mikor ajánljuk?

Amikor egy adathordozónktól, vagy a rajta található bizonyos adatoktól meg akarunk véglegesen szabadulni úgy, hogy az biztosan ne kerülhessen rossz kezekbe. Ajánljuk továbbá azok számára, akik használt számítógépük eladása előtt állnak és az adataikat biztonságban akarják tudni. Ajánljuk vállalatok számára, akik meg akarnak bizonyosodni róla, hogy érzékeny illetve üzletileg kritikus adataik nem szivárognak ki egy adathordozó selejtezése után.